Hommat seis!

Tänään startattiin aamu aikaisin ja laitettiin automme nokka kohti Raaseporia. Kävimme aikaisemmin tällä viikolla Finnbuild messuilla ja törmäsimme siellä erikoiseen olkielementtimoduuliin nimeltä EcoCocon. Elementti alkoi kiehtomaan ja päätimme ottaa siitä vielä tarkemmin selvää käymällä Natural Building Companyssa Bilnässissä, joka tuo maahan EcoCoconia.

EcoCocoon moduuli ja sisätilojen savirappauskerrokset.

EcoCocoon moduuli ja sisätilojen savirappauskerrokset.

EcoCocon on Latviassa kehitetty moduuli, joka muodostuu siis oljista, jotka on puristettu todella tiivisti pakettiin ja niitä ympäröi puukehikko. Moduulit kiinnitetään toisiinsa puuhekikosta ruuvaten puut yhteen. Olki on puristettu niin tiiviisti pakettiin, ettei siellä mahdu edes hiiret liikkumaan ja ilmaa on niin vähän ettei olkirakenteesa ole mahdollista syttyä tulipaloa. Oljen päälle rapataan ensin pohjakerros savea (3 cm) ja tämän jälkeen haluttu pintaviimeistely (5 mm). Värejä löytyy useita kymmeniä ja viimeistelyn voi jättää rosoisemmaksi, kiiltävän sileäksi tai vaikka sisältämään olkistruktuuria.

Väriesimerkkejä ja struktuureja sisäpinnotteille.

Väriesimerkkejä ja struktuureja sisäpinnotteille.

Natural Building Company on alkanut tuomaan EcoCoconia suomeen tänä vuonna 2014. Yritys on tehnyt perinteisellä olkipaalirakentamisella useita taloja suomeen, mutta modulilla taloja on vasta suunnitteilla. Mikäli meidän talo rakennettaisiin kyseiselä moduulirakenteella olisi se yksi ensimmäisistä pioneeritaloista, joka on rakennettu kyseisin menetelmin.

2014-10-10 08.21.16-1

Perinteinen olkipaalirakenne.

Olkimoduuli alkoi kiinnostamaan mm seuraavista syistä

  • Parempi u-arvo – pienemmät lämmityskustannukset
  • Ekologisempi materiaali – hajoaa luontoon, pienempi hiilijalanjälki
  • Parempi sisäilma – olki ja savi ovat hengittäviä materiaaleja
  • Hiljainen – paksu rakenne suojaa ääniltä ulkoa ja luo rauhallisen fiiliksen sisälle
  • Säästää aikaa – seinärakenne rakentuu 1-2 päivässä

Moduulit tuntuivat niin kiinnostavilta, että päätimme pistää hommat paussille ja kysäistä suunnittelijoiden ja vastaavan mestarin mielipidettä. Mikäli seinärakennetta muutettaisiin, seinän paksuus kasvaisi ja tämän takia jouduimme laittamaan myös perustusten tilaukset paussille, jotka juuri eilen meni tehtaalle tilaukseen. Perustuskuvat ja arkkitehtipiirrokset pitäisi myös päivittää, mikäli vaihdamme seinärakennetta.

Kustannuksien ei pitäisi nousta merkittävästi tällä moduulirakenteella, mutta tarkka hinta tietenkin kiinnostaa ja jäämmekin odottamaan kustannusarviota yritykseltä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s