Mitä päätimme seinärakenteen kanssa?

Meillä on blogin puolella ollut hieman hiljaiseloa viime aikoina. Selvitykset seinärakenteen muuttamisen puurungosta olkimoduuleihin sai aikaan pienen paussin rakentamisessa ja suunnittelussa. Aivonystyrät ovat hyrränneet kovasti ja olemme pohtineet olisiko seinärakenteen muuttaminen ylipäätänsä mahdollista meidän tapauksessa.

Seinärakenne kiinnosti sen verran paljon, että ainoa tapa päättää etenemmekö sen kanssa, oli tehdä muutaman kohdan rasti ruutuun listaus. Jos näistä kaikki toteutuisivat valitsisimme EcoCocoonin olkirakenteen. Meidän listalle nousi neljä asiaa:

  1. Vastaavan mestarin mielestä ajatus olisi hyvä
  2. Arkkitehti ja rakennesuunnittelija hyväksyisi idean sekä pitäisi rakennetta toteutuskelpoisena
  3. Kunnalla ei olisi mitään muutosta vastaan
  4. niin… ja se hinta tietenkin 🙂

Vastaava mestari
Vastaava mestari oli sitä mieltä, että jos me olemme tekemässä omaa ”loppuelämämme” taloa, ei tätä kannata jättää muhimaan mieleen, vaan nyt kannattaisi selvittää onko tästä meille. Muutaman vuoden päästä ei tarvitse sitten jossitella, ”entä jos oltaisiin tehty niin nyt…” Olemme rakentamisen kanssa kuitenkin siinä vaiheessa, että mitään peruuttamaton ei olla vielä rakennettu tai lyöty lukkoon. Käytännössä se olisi suunnittelijoille hieman lisää työtä, uusia tulosteita ja organisointia, että kaikki nyanssit tulee huomioitua sekä kaikilla tekijöillä on uusimmat piirustukset. Vastaava mestari on siis mukana. Olihan hän osasyyllinen, että ylipäätänsä löysimme tämän uuden rakenteen.

Suunnittelijat
Oma fiilis suunnittelijoiden ensi reaktiosta lähettäessämme heille sähköpostia oli, että ”mitäs ne Monoset siellä nyt sekoilee”, ”ei nyt ole enää aika vaihtaa mieltä” ja ”tämä olisi aika iso muutos”. Viesteistä oli kuitenkin luettavissa, että onhan se myös mahdollista. Muutoshan olisi sinänsä iso, talot kasvaisivat kokoa ulospäin, mutta energiatehokkuus paranisi. Rakentaisimme hyvin erilaista taloa minkä me olemme nyt suunnitelleet.

EcoCocoonia maahantuovan yrityksen mukaan se ei olisi kuitenkaan kovin iso muutos rakenteellisesti. Päätimme treffata molempien suunnittelijoiden sekä olkimoduulien edustajan kanssa, jonka jälkeen suunnittelijat ymmärsivät paremmin mistä on kyse. Rakenne olisi mahdollinen, mutta vaatisi toki uusia piirrustuksia, kun rakennusala kasvaa. Perustuspiirrustusten mentäessä uusiksi, myös perustusten kustannukset nousisi, kun betonia joutuisi valamaan enemmän. Arvioimme, että suunnittelmien uudelleen piirtämiseen ja suurempaan perustukseen menisi noin 5000 – 10 000 € lisää rahaa. Summa olisi siedettävä, jos kustannusarvio rakenteelle olisi vastaavasti pienempi. Suunnittelijat ovat messissä. Kaksi kohtaa jäljellä.

Kunta
Suunnittelijatapaamisen jälkeen Mikko kävi pyörähtämässä kunnassa yhdessä olkimoduulin edustajan kanssa ja kunnan kanta oli aika yksiselitteinen. Siitä vain ja päivitetyt piirrokset sisään kunnalle. Eli kuntakin on mukana, nyt jäljelle jää enää viimeinen ja hyvin ratkaiseva kohta eli raha.

Kustannukset
Reilu kaksi viikkoa myöhemmmin ensi tapaamisestamme Billnäsissä saimme kustannusarvion koko talon rakennuttamisesta. Jännitti. Kustannusarvio oli reilusti kalliimpi kuin mihin meillä olisi varaa.

Kustannusten vertaaminen puurakenteisen ja olkimoduulin välillä oli alusta asti hankalaa. Toisaalta moduulit itse olisivat hieman kalliimpia kuin vastaavan seinän tekeminen pitkästä, mutta asentaminen olisi todella paljon nopeampaa ja sisätyöt paljon yksinkertaisempia. Eri työvaiheiden vertaaminen laskelmiimme oli siten hankalaa, mutta valmiusasteen mukaan vertailu lopulta onnistui.

Halusimme myös selvyyden oliko kustannusarviomme ylipäätänsä realistinen. Pyysimme kustannusarvion puurakenteeseen, ja se oli linjassa laskemiemme kanssa.

 

Jouduimme harmiksemme hylkäämään tarjouksen olkimoduuleista. Halusimme kuitenkin ymmärtää, miksi olkimoduulin hinta oli niin paljon suurempi vaikka moduulin edustaja sanoi kustannusten olevan samaa luokkaa. Tästä hieman lisää seuraavassa postauksessa.

Nyt ei ole enää aikaa vitkastella. Haluamme päästä etenemään perustusten kanssa. Maatyöt on siinä vaiheessa, että salaojia ja viemäreitä aletaan rakentamaan. Toivottavasti perustukset vielä voidaan valaa joulukuun alussa. Toimitusaika perustuksilla on kuitenkin 4 viikkoa ja nyt elämme lokakuun loppua. Haluamme hyödyntää olkimoduulin edustajan (Natural Building Company) osaamista ja palveluita myöhemmin. Esimerkiksi saviseinät vaikuttivat todella kiinnostavalta ratkaisulta sisätilojen pintamateriaaliksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s