Raksaviikko 49 debriefing

IMG_5759

Talosta ei ole ollut ulko kuvaa pitkään aikaan ja sininen ovikin jäi dokumentoimatta. Kevät aurinko on jo vähän alkanut harmaannuttamaan rautavihtrilliä, mutta vielä on matkaa lopulliseen sävyyn. Näillä keleillä on saatu jo ensimmäiset lämmitykset aurinkokeräimistäkin!

Tällä viikolla (15.-21.2.) puhaltelikin tontilla ihan uudet tuulet. Olipas kiva päästä vihdoin tekemään jo jotain muutakin, kun keittiön kaappien käsittelyä. Toki niitäkin vielä tässä rinnalla aina suditaan, mutta akuutti hätä kaappien valmistumisesta saatiin kuitenkin viime viikolla valmiiksi.

 

IMG_5705

Listaa vaille valmis paneelikatto. Lennossa vaihdettiin vielä toisen lampun paikkaa.

IMG_5703

Pitkiä paneeleja laitellessa välillä tarvitsee vähän apukättä.

Alku viikosta aloiteltiin sitten kylpyhuoneen ja pikkuvessan katon paneloinnista. Täytyy sanoa, että ihan vähän fuskattiin, kun ostettii tässä kohtaa ensimmäinen valmiiksi käsitelty tuote raksalle. Kattopaneelit oli siis valmiiksi valkolakattu ja kas kummaa, lensi muuten aika vauhdilla laudat paikalleen, kun ei tarvinnut kun suoraan paketista sahan kautta kattoon ampua. Vähän kyllä hävettää tämmöisiä mennä edes paljastamaan täällä blogin puolella 😉

IMG_5723

Smyygilautojen käisttelyurakka. Tai aika nopsaahan tollasen kasan Osmoilee.

Aikamoista nysväämistä on myös ollut. Osaksi keittiön osien asettelussa, mutta myös savirappaukseen valmistautumisessa. Savirappaus tehdään meillä aivan viimeisenä, eli listat ja smyygit pitäisi olla valmiina. Nyt ollaankin tehty testivärjäilyjä smyygeihin ja loppuviikosta saatiin aikaiseksi myös smyygilautojen käsittely. Ajattelimme ensin käyttää lipeää smyygin käsittelyyn, koska lattiassakin on tuota lipeää, joka hieman harmaantaa puun syitä. Tämän jälkeen tarkoitus oli laittaa Osmon kuusivaha, joka vaalentaa puuta. Loppumetreillä päädyttiin kuitenkin muuttamaan mieltä ja laitetttiin pelkästään tuota Osmon kuusivahaa pintaan. Ensi viikolla käydään sitten askartelemaan niitä paikallee.

IMG_5724

Liukuoven karmien liimailuja. Tuohon tulee vielä levennyslista kylkeen, niin saadaan 92 seinään tarkoitettu karmi koko 125 seinän levyiseksi.

Smyygien lisäksi ollaan mallailtu loppujen liukuovien karmeja paikalleen. Kantavan väliseinän paksuus oli hieman Eclissen liukuoven ovenkarmeja paksumpi, joten näitäkin päästiin vielä sumplimaan miten ne rakennetaan. Mutta mitäpä ei tuo mieheni ratkaisisi. Kyllä tämäkin tästä vielä. Kärsivällisyyttä ja kädentaitoja.

IMG_5742.JPG

Pantryn  hyllyjä. Tämä on ”kodari” osuus, eli hyllyllä on tarkotus kuivailla isompia asitoita ja säilyttää pyykinpesutarvikkeita.

IMG_5714

Hellan viereen jäi pieni kaistale tyhjää ja siihen väkerrettiin tälläinen säylityskolo. Siinä on sitten paikka vaikka pyyhteelle. 

Pantryn puolelle asenneltiin myös muutama hylly paikalleen, koska ne kiinnitettiin seinään, johon olisi tarkoitus laittaa yksi liukuovista. Ei haluttu ottaa sitä riskiä, että porataan vahingossa liukuoveen reikä 😀

IMG_5745

Isompien ovien kanssa oli hyvä olla apulainen.

IMG_5756

Tarkkaa hommaa ja silti joka oven syvemmälle jäävä kannatin piti mitata uusiksi, jotta saatiin ovi menemään oikeaan syvyyteen.

IMG_5751

”Mahtuu, mahtuu!”

Ja liukuovista puhuttaessa, saatiinhan me tosiaan loput neljä paikoilleen. Enään puuttuu kaksi väliovea, jotka kuuluvat vessan ja kylpyhuoneen oviksi. Pitäisi nekin tässä pikkuhiljaa hankkia, kun karmit pitää olla paikallaan, ennen savirappauksen tekoa.

IMG_5735

Savilaasteja testissä, siniharmaata, alkeaa ja mustaa. Siniharmaasta ja valkoisesta on tarkoitus sekoittaa hieman vaaleampi harmaa.

IMG_5738

Hyvälle tuoksuu vaikka tekniikka on ihan hakusessa. Onneksi tulevilla viikoilla pääsee ammattilaisten oppiin.

IMG_5743

Vasemmalla siniharmaa ja oikealla 50/5o siniharmaa ja valkea. Vaaleammalla sävyllä mennään.

Tällä viikolla on taas visa laulanut, kun viimeistelyhommat etenee. Savimaalia tarvittiin vielä hitusen, että saadaan katot kuntoon, ja Rakennusapteekista käytiin noutamassa yleisvalaisimet valmiiksi sähkäriä varten. Myös savirappauksen teko lähenee ja siihenkin liittyen otettiin askeleita tarjousten merkeissä. Hankittiin muutama säkki vielä testivärejä, että saadaan kokeiltua sopiiko värit isoinakin pintoina meidän taloon. Tällä hetkellä suunnitteilla on ollut siniharmaa yleistiloihin ja musta kylpyhuonetiloihin. Jännä nähdä miltä värit näyttää isoina pintoina tiloissa.

Advertisement

5 kommenttia artikkeliin ”Raksaviikko 49 debriefing

  • Sannaliina sanoo:

   Kiitti vinkistä! Pistämpä isännän lukupuuhiin. Hän on lähdössä nyt loppuviikosta viikonloppukurssille Viroon, jotta päästäisiin mahdollisimman nopeasti kiinni tekniikasta. Pinta-alaa on meillä kuitenkin jotakuinkin 200 neliötä. Meillä seinät on tehty kipsilevyn sijasta Fermacel levystä, jonka pitäisi riittää sellaisenaan, eikä erillistä pohjustetta tarvitsisi laittaa. Sen levittäminen kuulosti kyllä aika sotkuiselta puuhalta. Olitteko te tehneet smyygit ja listat valmiiksi etukäteen vai vasta rappauksen jälkeen?

   • N/TillinRaksa sanoo:

    Sori myöhänen vastaus. Meillä ei tullut rappausta onneksi ikkunanpieliin vaan vain yhteen isoon seinään. Katon ja viereisen seinät suojasin teipillä rappauksen ajaksi. Niillä sai myös siistin rajan viereiseen seinään ja katon osalle.

    Nostan hattua 200m2! Huh, käy kyllä ihan kokopäivätyöstä savilaastiseinän teko,vaikka kunhan tekniikan saa haltuun niin tahti on varmasti nopeampi. Tsemppiä teille! Näyttää tosi hyvälle 🙂

  • memononen sanoo:

   Liukuovet on Eclissen pocket door, se karvalakkimalli. Toinen pocket door merkki joka löyty oli Liune, mutta ne oli aika paljon kalliimmat. Myös uksetehas.ee tekee seinän sisään meneviä liukuovia. Niitä ei ollut vielä sillon kun me omamme tilattiin, en osaa sanoa hinnasta. Päädyttiin myös karsimaan pari liukuovea, kun ovat pirulaiset niin kalliita.

   Sellasia asioita, joita ois kannattanu ottaa huomioon, mutta ei tajunnu oli se, että ne rungot on 70mm leveitä, kun kertopuutolpat on yleensä 66. Levyt jää vähän lommolle, mutta ei välttämättä haittaa. Listoja laittaessa sen kyllä huomasi parissa kohtaa.

   Toinen minkä ois voinu tajuta oli karmin rakenne. Meillä oli ajatus, että makkarin oven karmi (toi ovi mitä kuvassa asennetaan) olisi tullut ihan seinän tasolle, mutta ei tajuttu mitoituksia levyttäessä ja nyt siellä kulmassa on 2cm väli. Eli olis pitänyt jättää siinä kohtaa jättää levy pois liukuoven rungon takaa. Pantryn liukuoven karmit oli oma farssinsa, mutta se johtui myös liian tiukasta mitoituksesta.

   Timpurit asensi meillä ne seinän sisään tulevat rungot. Rungon kiinnitys lattiaan oli ärsyttävän näköinen projekti. Vähän hankala selittää ilman kuvaa, mutta ohjeissa runko käskettiin kiinnittämään kulmaraudoilla ulkopuolelta. Eli jos vaikka laittais siihen laatan, niin laattaan pitäs tehä kolo. Meidän timpurit laitto kulmaraudat sisäpuolelle, mikä onnistui ihan ok, mutta oli vähän taiteilua.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s